Gandirea magica

Exista ceva in noi, ceva de nestramutat, de neschimbat, ceva de neexplicat si asa mai departe. Exista, stim sigur ca exista toate precum : Dumnezeu, nemurire, inviere , spiridusi si Mos Craciun si multe altele asemenea, doar niste rai ar putea sa pretinda cu ingamfare ca nu exista nimic din toate acestea. Caci noi simtim, noi am cunoscut tot ceea ce mintiile cele mai luminate ale lumii nu au putut cunoaste.

Fireste doar intr-o nota ironica le-am scris pe cele mai de sus. Nu, nu exista nimic de genul asta, exista doar limite si goluri in cunoastere, exista ceva ce ne face sa cautam explicatii cumva magice pentru lucruri care totusi pot avea explicatii destul de logice si terestre.

Ratiune, ratiune, si iarasi ratiune. Acesta ar fi apelul la care as dori sa raspunda cat mai multi. Desi multi vor ezita, crezand poate de exemplu ca ratiunea e ceva rau, ceva in contradictie cu sentimentele cele mai inalte. Dar nu, adevarul este ca nu stiu cat de reala este asa numita contradictie dintre sentimente si ratiune.

Pentru ca ne-am obisnuit sa numim prea usor pe cineva inteligent. Pierdem din vedere ceva: a fi rational, si cumva implicit inteligent presupune si sa poti sa faci diferenta dintre lucruri reale si iluzii, dintre lucruri cu sens si lucruri fara sens. De pilda toata aceasta suferinta si acest ocean de lacrimi ce vor fi fost varsate de milioane pana acum nu sunt un lucru cu sens. Nu, nu se joaca Dumnezeu cu noi ca sa ne testeze in vreun fel. Caci daca ar fi asa, atunci Dumnezeu ar fi mai tiran si mai crud decat orice om.

Revin insa la contradictia aparenta dintre ratiune si sentimente. Am sa spun lucrurilor pe nume: cand iubesti este preferabil sa poti fi cat mai rational, sa ai intelepciunea de a impleti cat mai armonios sentimentele cu gandirea rationala. Pentru ca daca te lasi dus exclusiv de sentimente, in cele din urma ai putea sfarsi prin a comite diverse acte reprobabile. Unde e intelepciunea de a te pune in locul celuilalt atunci cand doar senzatiile te conduc?

Mi-as dori sa fie aceasta o readucere aminte pentru toti cei ce iubesc: dovediti ca iubiti pastrandu-va ratiunea, caci ea v-ar permite sa ii faceti pe alti cu adevarat fericiti. Nu e usor, din motive ce tin de biologie, dar cred ca e unul din putinele lucruri care merita sa fie facute.

Anunțuri

One Response to Gandirea magica

  1. pers3phona spune:

    Daca tu ai reusit sau vei reusi vreodata sa iubesti pe cineva cu sau din ratiune..atunci respectele mele. Nu inteleg de ce ti-ai putea dori asta, insa iti zic sigur ca este un deziderat pe care nu il vei atinge niciodata. :)) Pregateste-te sa afli pe pielea ta ca am avut dreptate. Si bafta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: