Totul e relativ?

E asta o vorba destul de raspandita in diverse discutii . Cand vrei sa pari mai inteligent si tolerant bagi fraza cu : totul e relativ!

Defapt probabil ca zic bine cand vrei sa pari. Caci nu e nicidecum o dovada de inteligenta asta afirmatie. Sau cel putin la aceasta ora tarzie nu-mi pare asa ceva . Caci ce inseamna defapt totul, si ce inseamna relativ? La ce e relativ totul? ca intreg, caci asta inteleg eu cel putin prin ”totul”. Si ce mai inseamna defapt relativ in contextul dat?

Aceasta vorba ii este atribuita cumva lui Einstein, ca si cum ar fi cumva esenta filozofica a teoriei relativitatii. Cine nu a studiat fizica si istoria macar la un nivel foarte superficial evident ca nu are de unde sa stie ca aceea teorie a relativitatii este pur determinista. Cu alte cuvinte nu prea lasa loc de probabilitati. Mersul astrelor ceresti poate fi de exemplu determinat cu o maxima certitudine. Fireste ca altfel sta povestea la nivel cuantic.

Da , poate mai corect ar fi sa spunem ca lucrurile sunt relative. Dar asta nu inseamna nicidecum ca ar fi arbitrare. Poate ca mai curand inseamna ca lucrurile au sens doar intr-un anumit context. Adica sunt in relatie  cu acel context dat.

Si ce-i cu asta? poate sa se intrebe cititorul grabit trecand prin aceste randuri. Pai sunt mai multe lucruri. Unu la numar : asta e o proba ca nu intotdeauna o expresie ce pare inteligenta inseamna ceva. Si pe cale de consecinta, nu intotdeauna un om ce pare inteligent chiar este.

Apoi doi la numar: nu intotdeauna cuvintele definesc ceva. Defapt multe cuvinte s-ar putea sa nu defineasca nimic, desi ele exista ca forma, fondul si deci sensul sa cam lipseasca, in ciuda faptului ca  probabil sunt foarte folosite de catre diverse persoane. Enumar aici cateva posibile astfel de cuvinte: Dumnezeu, absolut, spiritualitate romaneasca ortodoxa, conspiratie masono-iudeo-bolsevica si altele. Dar acestea sunt probabil fraze tip repetate pentru a putea fi identificata mai usor turma din care faci parte.

Iar a treia chestiune ce imi vine acum in minte este urmatoarea: impresia puternica a unora ca realitatea defapt nu prea exista. Caci am intalnit aceasta expresie folosita si ca laitmotiv al negari realitatii . Un mod de a gandi: din moment ce privim lucrurile in mod diferit, atunci totul e relativ : adica pana la urma si eu si tu avem dreptate in felul nostru, desi ne contrazicem flagrant. Dar nu, desi perceptia asupra realitatii poate fi diferita de la individ la individ, asta nu face ca realitatea sa fie relativa in sensul cel absurd de a fi simultan contradictorie si reala. Una e perceptia asupra realitatii, alta e realitatea in sine. Solipsismul nu vad de ce nu ar fi mai mult decat o iluzie ca oricare alta.

Deci e totul relativ? Pe limba celor care folosesc aceasta expresie  : nu, nu e totul relativ.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: