Matrioska

Cum ai putea sa faci sa para ceva ce intr-un final nu e nimic ca e totusi ceva? Stim din legile fizicii ca un perpetuum mobile este imposibil. ca nu se poate cu alte cuvinte sa obtii prin vreun sistem din nimic ceva. Din motive ce tin de legile termodinamicii.

Insa natura umana nu vrea sa tina cont de legile termodinamicii. Adica nu se poate domle! cum asa sa nu putem obtine din nimic ceva? Ba uite ca se poate! Iluzionisti de toate felurile s-au unit de-a lungul istoriei pentru a demonstra posibilitatea imposibilitatii.

Adica putem avea desigur o crestere economica nesfarsita. Resursele sunt ele epuizabile, dar tehnologia evolueaza, se dezvolta datorita capacitatilor umane care la randul lor probabil ca evolueaza. Progresul este asadar posibil.

Ma indoiesc insa. Doar ca atunci cand iti doresti ceva cu adevarat, vei face totul ca sa falsifici si sa mistifici realitatea. E drept, nu vei putea niciodata sa construiesti un perpetuum mobile, dar ce te opreste sa construiesti un pseudo perpetuum mobile? Ce te opreste sa gandesti un sistem prin care acel final zero spre care tind toate sa fie amanat cat mai mult posibil? Poate chiar atat de mult incat sa nu mai conteze, caci pana la urma viata noastra e limitata.

Poate ca nu fac altceva decat sa bat campii pe aici. Ce mi se pare insa suspect este ca nu avem cum sa luam in calcul toate costurile in orice activitate am vorbi. Si poate daca am putea sa le luam pe toate in mod corect in calcul nu am mai reusi sa castigam defapt nimic. Castigul total si pierderea totala s-ar inchide intr-un final dand un zero perfect. Dar probabil putem sa amanam cat mai mult momentul unui astfel de zero. Singura problema e ca aceasta nu e pana la urma decat o munca de Sisif, nu un progres exponential ci doar o amanare a deschiderii ultimei papusi Matrioska….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: