Credinta – dovada si sprijin a nobletei umane

Sa ne credem profunzi e foarte usor, defapt sa credem in general e atat de usor. Chiar si printre cei mai necredinciosi dintre noi tot exista o nevoie de a crede ceva. Poate nu credem in divinitate,dar macar in progres nu am putea sa credem? Sau macar in propria noastra realitate? Sau macar in ceva? e prea nebunesc sa pretinzi unui om sa nu creada in nimic.

Pentru ca de fapt stim cu totii ca omul este cea mai nobila dintre creaturile Pamantului. Fireste stim asta pentru ca inca nu a aparut nici un pui de gaina crescut in ferma in regim intensiv ca sa ridice vreo obiectie vis a vis de consideratiile noastre privind propria noastra noblete. Stim asta si pentru ca padurile defrisate, speciile exterminate si milioanele de confrati de specie ce au cazut victime diverselor genociduri au ciudatul obicei de a ramane tacuti.

Defapt ce pot spune fanii economiei libere de piata,ca tot sunt atatia prin blogosfera, despre bulele speculative ce mai apar din cand in cand si duc la colap seconomic? Pot raspunde evident ca este vina statului pentru ca el este cel ce le provoaca prin intermediul bancii centrale ce manipuleaza piata, iar numita piata nemanipulata ar fi fost libera si fericita. Omit probabil sa aminteasca de bulele suta la suta private ce nu au prea avut nevoie de banci centrale, bule cum ar fi cea a bulbilor de lalea din Olanda din secolul 17.Care bula prin irationalitatea ei aberanta ar putea sa ridice suspiciuni si asupra naturii umane mai putin rationale decat ne-ar vrea poate o economie bazata chipurile tocmai pe un astfel de atribut.

Ceea ce vreau sa spun nu este ca in mod necesar socialismul este mai bun,spun doar ca nu se justifica in general certitudinile in astfel de domenii. Este amuzant sa vezi cum cei ce iau in serios ideile libertariene nu sunt dispusi sa discute cu cei ce au idei mai keynesiste, de cele mai multe ori discutiile semanand cu un fel de razboaie religioase mai curand decat cu un demers constructiv al unor oameni preocupati de realitate. E mult mai usor sa creeze tabere in jurul unor seturi de idei,decat sa se caute cu viu interes adevarul.

Pana la urma de ce nu ar fi asa? O astfel de constatare este consistenta cu ce stim despre evolutia  speciilor. Daca ne gandim ca si noi suntem niste produse ale evolutiei, atunci lucruri ce ar putea parea absurde pot fi puse intr-o alta lumina. Nu mai e absurd ca nu ne pasa de multe ori de realitate,de fapt noua ne pasa de propria supravietuire. Si poate de multe ori minciuna este mai utila supravieturii decat adevarul.

Si scriind acestea imi dau seama ca si eu am crezurile mele. Vorba poetului : lumea-i cum este si ca dansa suntem noi…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: